top of page
 • Forfatterens bildeMads Nedrehagen

Vanlige utfordringer ved installasjon av Zigbee2MQTT

Oppdatert: 7. des. 2023

Zigbee2MQTT er et kraftig verktøy som lar deg integrere dine Zigbee-enheter med nesten hvilket som helst smarthjem-system via MQTT. Selv om det åpner for mange muligheter, kan installasjon og konfigurasjon noen ganger være utfordrende. I dette innlegget skal vi se på noen vanlige hindere i veien og hvordan man kan overkomme dem.


Manglende Serial Referanse i Konfigurasjonsfilen

Et vanlig hinder ved oppsett av Zigbee2MQTT er manglende eller feil referanse til serial-porten i konfigurasjonsfilen.


Symptomer:

 • Zigbee2MQTT starter ikke.

 • Loggfiler viser feilmeldinger som indikerer at programmet ikke kan kommunisere med Zigbee-koordinatoren. Ofte med denne feilmelding Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms

Mulige løsninger:

 1. Sjekk USB-tilkoblingen: Forsikre deg om at din Zigbee koordinator er riktig tilkoblet.

 2. Identifiser Serial Port: Bruk kommandoer som ls /dev/serial/by-id/ for å finne den eksakte stien til din USB-dongle. Kommandoen legger du f.eks inn i Terminal og SSH tillegget. Du kan også sjekke hvilken port din kooridinator har ved å se i Home Assistant: Innstillinger -> System -> Maskinvare -> All maskinvare

 3. Oppdater Konfigurasjonen: Legg til riktig serial port i din configuration.yaml fil for Zigbee2MQTT. Noen koordinatorer krever at du angir adapter i konfigurasjonen. Sjekk detaljer om din kooridinator.

Her er et eksempel på konfigurasjon inkludert angitt adapter type. Eksempelet er for en ConBeeII USB, men mange koordinatorer bruker adapter: ezsp


Manglende Tilgang til USB Port i Proxmox

For de som kjører Home Assistant eller andre smarthjem-systemer i Proxmox, kan tilgang til USB-porten være en utfordring.


Symptomer:

 • Enhetene er ikke oppdaget selv om alt ser korrekt ut i konfigurasjonsfilen.

 • Proxmox gir ikke gjestesystemet tilgang til USB-enheten.

Mulige løsninger:

 1. Pass-through USB Device: Konfigurer Proxmox til å gi gjestesystemet direkte tilgang til USB-enheten.

 2. Kontroller Gruppetilhørighet: Påse at brukeren som kjører Zigbee2MQTT har nødvendige tillatelser til å bruke USB-enhetene.

 3. Bruk Proxmox Hardware Tab: Legg til USB-enheten gjennom Proxmox’ webgrensesnitt for å sikre korrekt tilgang.


Andre Vanlige Utfordringer

 • Firmwareoppdateringer: Pass på at du har den nyeste firmwaren for din koordinator. Du finner god informasjon om støttede enheter og fremgangsmåte for å oppdatere firmware på koordinator her

 • Avstand og Interferens: Zigbee-enheter kan lide av for stor avstand eller interferens. Prøv å plassere koordinatoren sentralt og unngå hindringer. Ofte kan en USB forlenger kabel være løsningen.

 • Nettverkstilpasninger: Noen ganger kan endringer i hjemmenettverket ditt påvirke hvordan Zigbee2MQTT kommuniserer med enhetene.


Konklusjon

Mens Zigbee2MQTT kan være litt av et puslespill i begynnelsen, er løsningen ofte noen få skritt unna. Med riktig konfigurasjon og litt tålmodighet kan du bygge et robust og fleksibelt smarthjem-system som er både kraftig og pålitelig.


Kommentarer

Har du støtt på andre utfordringer? Eller har du tips og triks for å gjøre Zigbee2MQTT oppsettet enda enklere? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

157 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page