top of page
  • Forfatterens bildeMads Nedrehagen

Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle "TYPE P" | Oppdatere eller "flashe" programvaren

Oppdatert: 27. des. 2023

Etter en del spørsmål om temaet tar jeg igjen til bloggen for å dele litt erfaringer.


Det finnes en rekke videoer og andre kilder for å finne informasjnon om hvordan man kan oppdatere programvaren eller firmware på en Zigbee Dongle. I vårt eksempel oppdaterer vi Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle "TYPE P". Denne er basert på Texas Instruments brikke CC2652P og må ikke forveksles med Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle v2 eller "TYPE E" som er basert på en annen brikke.


Jeg har sett flere alternativer for oppdatering, og 2 alternativer som går igjen er oppgadering via Python script, eller ved hjelp av et verktøy fra Texas Instruments.


For å laste ned og bruke verktøy fra Texas Instruments må du opprette konto hos dem, og det kreves også at du demonterer USB pinnen og trykker på en boot-loader knapp for å klargjøre Sonoff'en for installasjon av oppdatert programvare. Vanskelig? Egentlig ikke, men det krever litt om man ikke er komfortabel med slikt.


Et annet alternativ er ved hjelp av Python script, og bare der detter mange av, det er jo utvikler språk. Vanskelig? Egentlig ikke. Bare les videre, vi tar denne løsningen steg for steg i denne bloggen.


Metoden kan også brukes på en del andre Zigbee kontrollere, men det får bli en reise du eventuelt tar på egenhånd.


Vi skal gjennom noen enkel steg:


  1. Installere Python og installere et par tillegg til Python

  2. Laste ned ny programvare for Sonoff og Python script for oppdatering

  3. Oppdatere programvaren1. Installere Python


Skemmende å bruke Python? I følge ChatGPT er det ikke farlig.


"Tenk på Python som et verktøy for å gi instruksjoner til en datamaskin. Det er som et enkelt språk som datamaskiner forstår. Folk bruker dette språket til å lage nettsider, organisere informasjon, og til og med for å lage smarte systemer som kan tenke litt som mennesker. Det er veldig populært fordi det er enkelt å lære, litt som å lære et nytt språk, men for datamaskiner!"


Vi hopper rett i det, du kan laste ned Python her


Kryss av add python.exe to PATH når du installerer.

Start datamaskinen din på nytt etter at Python er installert for å få alt på plass.


Deretter skal vi installere noen tillegg til Python, dette gjør vi via Ledetekst som er en del av alle Windows installasjoner. Du kan med fordel kjøre Ledetekst som administrator.

Du finner Ledetekst ved å søke etter det på din datamaskin. Eventuelt søker du etter CMD om du har engelsk språk.


Vi skal inn med tre tillegg til python:


pip install pyserial

pip install intelhex

pip install python-magic


Disse installeres enkelt ved å kopiere "kommandoene" direkte inn i Ledetekst.
Da er vi klar for neste steg, som blir å laste ned siste oppdaterte versjon av programvaren eller firmware for vår Sonoff Zigbee koordinator.


2. Laste ned programvare for Sonoff'en og Python script for oppdatering


Du finner oppdatert programvare her. Det er viktig at vi finner riktig programvare for vår Sonoff versjon. Sjekk i tabellen på siden vi lenket til. Som du ser under skal vi ha tak i programversjon CC1352P2_CC2652P_launchpad_*.zip der * vil angi dato for siste versjon.

På toppen av samme side finner vi deretter riktig fil for nedlasting.

Last ned filen, det er en .zip fil som vi må pakke ut. Når den er pakket ut sitter vi igjen med en .hex fil. Pakk den gjerne ut til en egen mappe på skrivebordet. Jeg har en egen mappe der som heter Sonoff.

Da mangler vi bare selve Python scriptet vi skal bruke for å laste denne .hex filen inn på vår Sonoff Dongle.


Python script for oppdatering finner du her


Laste ned denne filen og legg den i samme mappe som du la .hex filen. Det er viktig at både script og .hex fil ligger i samme mappe.


Nå når vi har både script for å kjøre oppdateringen og .hex filen vi skal lese inn på Sonoff'en er det kun ett steg igjen.


3. Oppdaterer programvaren


Da skal vi tilbake til Ledetekst og starte script og laste inn oppdatert programvare på vår Sonoff.


Kommandoen vi nå skal bruke i Ledetekst starter scriptet cc2538-bsl.py og laster inn programvaren på Sonoff. Merk at det er 2 viktige parameter å passe på i denne kommandoen. Begge merket i rødt. Den ene er COM porten Sonoff er koblet til din PC. Den andre er endingen på filnavnet som kan forandre seg om det kommer ny versjon. Siste versjon ved skriving av denne bloggen var "20230507"


python cc2538-bsl.py -p COM5 -evw --bootloader-sonoff-usb .\CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20230507.hex


Det er viktig å sjekke hvilken COM port Sonoff er montert og endre filnavnet. Du må med andre ord tilpasse kommandoen over til ditt oppsett.


COM porten kan du blant annet finne i Windows Enhetsbehandling. Om Sonoff'en ikke gjenkjennes av Windows mangler du trolig en driver for den. Du finner driver her.

Nå som vi kjenner COM porten, i vårt eksempel COM5 er vi klar til å oppdatere med ny programvare på Sonoff'en.


Vi åpner Ledetekst igjen og sikrer at vi går inn i mappen der script og .hex fil er lagret.


Når du har kommet deg inn i riktig mappe kan du sjekke kommandoen igjen for å være sikker, og kjøre den fra Ledetekst.


python cc2538-bsl.py -p COM5 -evw --bootloader-sonoff-usb .\CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20230507.hexOg det var det - Sett Sonoff'en tilbake i ditt "jern".


Bruker du Zigbee2mqtt kan du sjekke versjonen direkte der.


Håper du kom deg fint gjennom!

 

Domotics leverer ferdig installerte løsniger for Home Assistant. Du finner både ferdig installerte Home Assistant Mini-PC'er og ferdig oppdaterte Sonoff Zigbee USB Dongle Plus hos oss.

 

Takk for at du tok deg tid til å lese gjennom vår blogg! Har du innspill til endringer eller andre kommentarer ser vi frem til å se din kommentar under.


Denne bloggen skrives som inspirasjon til andre smarthus entusiaster og er tett knyttet opp til Domotics. Vi kan desverre ikke tilby support på denne bloggen, men hører gjerne fra deg om du trenger hjelp til ditt smart-hus prosjekt.


Takk!


Domotics

490 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page