top of page
  • Forfatterens bildeMads Nedrehagen

Home Assistant - Strømpriser visualisert og som styring av enheter

Oppdatert: 26. feb.

I dette innlegget skal vi se nærmere på en løsning for å hente stømpriser inn i Home Assistant via Nordpool integrasjon og litt beregning i Node-RED. VI skal også få på plass grafisk visning av strømpriser i et Apex kort samt trekke inn Powersaver for å kunne styre enheter etter strømpris. F.eks. kan vi sette VVB til maksimalt å kjøre de 6 billigste timene i et døgn.


Løsningen kan brukes for alle strømsoner og beregner effektiv strømpris, nettleie og strømstøtte.


Det er fullt mulig å gjøre det både enklere eller mer avansert enn vi viser i dette innlegget. Bruk dette til inspirasjon eller veiledning for å komme i gang med styring slik DU vil ha det, eller bruk det som det er (på egen risiko og regning).


I vår løsning har vi valgt å lage en egen funksjon hvor du ved hjelp av nedtrekk kan velge den strømsonen du vil se og styre etter.


Forutsetninger


Forutsetningen for å kunne følge denne veiviseren er at du har fått på plass Node-RED Companion, Nordpool integrasjon, Apex charts og Mushroom card i Home Assistant. Du finner alle i HACS.


Vi skal også bruke Node-RED, denne finner du i tilleggsbutikken i Home Assistant.


I tillegg skal vi bruke noen hjelpere i Home Assistant, disse kommer vi tilbake til snart.Installasjon og oppsett i Home Assistant


Nordpool


Installer Nordpool integrasjonen. Den finner du i HACS.


Gå deretter til Innstillinger -> Enher & tjenester og velg Legg til integrasjon og velg Nordpool

Sett opp Nordpool sensorer for alle regioner. PS! Ingen MVA for sone 04 Nord

Bruk 4 desimaler når du legger inn sensorene, og pris i kr!

Gi gjerne nytt navn til sensorene, men ikke endre id'ene, vi bruker dem igjen i Node-RED.


Node-RED Companion

Denne brukes for at Home Assistant og Node-RED skal kunne kommunisere sammen. Installeres fra HACS.


Husk at denne må aktivers via Instilling -> Enheter & tjenster -> Installer integrasjon og søk etter Node-RED


Apex Chart

Denne bruker vi for å kunne generere grafer i Home Assistant. Du installerer den fra HACS.


Mushroom card

Dette er en samling ekstra kort til bruk i Lovelace dashbord. Ikke en absulutt nødvendighet. Men oversiktskortet vi har brukt i dette eksemplet bruker et kort fra denne samlingen for valg av strømsone. Du finner også denne i HACS.

 

Hjelpere i Home Assistant


I vårt eksempel har vi brukt 3 hjelpere i Home Assistant, så vi starter med å få dem på plass.


Strømsoner


Gå til Innstillinger -> Enheter & tjenester og velg Hjelper øverst i menyen.


Lag en hjelper av typen nedtrekksmeny (input_select)


Legg inn følgende verdier og lagre

Knapper for oppdatering av Node-RED priser eller omstart av Nordpool

Lag så 2 hjelpere av typen knapp som kan brukes til å tvangsoppdatere Node-RED flyten eller trigge automasjon som tvangsoppdaterer Nordpool integrasjonene.


En knapp for å oppdatere Norpool

Og en knapp for å oppdatere nye data fra Node-RED

 
 

Så over til Node-RED og Powersaver installasjon og oppsett


Node-RED og Powersaver


Mangler du Node-RED kan den installeres direkte som tillegg fra menyen i Home Assistant.


I Node-RED må vi også installere Paletten Powersaver for å kunne bruke nodene de har publisert. Denne paletten finner du fra menyen i Node-RED. Søk etter contrib-power-saver


Vi trenger også disse palettene, søk dem opp i Node-RED og installer dem om du mangler dem.


contrib-calc

contrib-home-assistant-websocket

contrib-cron-plusNår du har fått dette på plass kan du importere denne flyten direkte til Node-RED. Du finner funksjonen for å importere i menyen.

Node-RED flyt

Etter at du har importert denne er det viktig at du sjekker oppsett for server og sikrer at det er koblet mot din Home Assistant instans.

Gå inn på hver enkelt av de BLÅ nodene og endre server til din egen.


De 2 BLÅ nodene for "Turn on" og "Turn off" er eksempler på hvordan du kan slå av eller på f.eks. en bryter. Her bytter du ut med en av dine enheter som passer med ditt behov. Eks. din VVB.


Deretter kan du justere nodene for nettleie, eventuelt påslag (eks. Tibber 2 øre), og nettleie. Det er nå de ORANGE nodene vi skal justere litt på. De er rimelig selvforklarende, bare dobbeltklikk for å åpne dem og endre til dine foretrukne verdier. Du kan fjerne den ene noden om din nettleverandør har lik sats hele uken.


I "Lavest pris" noden setter du verdien for hvor mange timer du vil at Powersaver skal være aktiv. Det vil si hvor mange timer du f.eks. skal la en VVB stå på.


Alle orange noder med grønn bakgrunn må gjennomgås og endres slik at de passer med din strømavtale og egne ønsker.


Husk at du må publisere flyten din i Node-RED ved å velge Deploy knappen oppe til høyre.


Vi nevner også at det er mulig å bruke Tibber API i Node-Red som inngang til noden Price Receiver i Node-RED. Vår erfaring er at Tibber API har vært mer stabil enn Nordpool integrasjonen i Home Assistant.


Da har vi fått på plass flyten i Node-Red som sender oss priser til Home Assistant.

I home assistant skal vi nå finne igjen dette som sensorer.


De som inneholder verdien Payload er array som returnerer alle priser for 24 eller 48 timer i attributtene til sensoren. Disse skal vi bruke som utgangspunkt for apex kort som viser detaljerte priser.

Powersaver Payload returnerer informasjon om pris per time, samt ON/OFF data for når vi har valgt at VVB skal være på i vårt eksempel. Denne bruker vi også i et apex kort.

De andre sensorene viser aktuelle priser nåværende time og kan brukes til f.eks. beregning av kostnad på dine stømsensorer ved hjelp av f.eks. template sensor som ganger forbruk med kostnad.

Eksempel på en slik sensor

 

La oss vise produksjonen vår i et dashbord


Om alt har gått fint hittil skal vi ha alt vi trenger for å kunne sette opp Apex kort i et dashbord.

Har du ikke allerede Apex kort tilgjengelig for å legge ut i dashbord finner du dette i HACS, søk etter apexcharts-card


Sjekk også om du har installert Mushroom Card. Du finner de eventuelt i HACS. Da tester vi! Lykke til! Legg til et nytt kort på et dashbord, velg manuell og kopier inn denne koden!

Kort for strømpriser


Gikk dette bra da?


Du har kanskje fått alt til, men sitter allikevel igjen med denne feilen?

I vårt eksempel har vi brukt switch.aquara_smart_plugg for å illustrere hvordan du kan slå av og på en bryter ved hjelp av Powersaver i Node-RED.

Denne henter vi igjen i Apex kortet, men nå som en forbruks-sensor for å vise forbruket som søyler.


Her må du bytte ut slik at det passer med ditt oppsett.

 

Til slutt kan vi om ønskelig sette litt automasjon ved hjelp av reload automasjon og sette funksjoner til knappene vi har laget. Her er en blueprint plukket opp fra Erlend Sellie som kan brukes for å forenkle automasjon og auto-oppdatering av Nordpool sensorene.

Nordpool Blueprint

Bruk dette blueprint til å opprette egne automasjoner for hver av de 5 strømsonene så skal den i teorien oppdatere Nordpool når den mister data.Du kan også lage en "Master" automasjon som trigger alle de individuelle for hver sensor. Det er også denne som trigges ved "Klikk" på knappen oppdater Nordpool priser vi laget tidligere.

Nordpool Omstart Alle

Det er mulig du må sjekke og endre litt i hvordan disse automasjonene skal brukes hos deg, men har du kommet hit antar vi at du er i stand til å få i mål dette også om du ønsker.


 

Domotics leverer ferdig installerte løsniger for Home Assistant. Våre bokser har tilsvarende denne løsnig for strømstyring allerede installret.


 

Takk for at du tok deg tid til å lese gjennom vår blogg! Har du innspill til endringer eller andre kommentarer ser vi frem til å se din kommentar under.


Denne bloggen skrives som inspirasjon til andre smarthus entusiaster og er tett knyttet opp til Domotics. Vi kan desverre ikke tilby support på denne bloggen, men hører gjerne fra deg om du trenger hjelp til ditt smart-hus prosjekt.


Takk!


Domotics

4 722 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page