top of page
  • Forfatterens bildeMads Nedrehagen

Home Assistant - Enkelt og greit | En nybegynners guide

Oppdatert: 27. des. 2023

Det finnes hundre- om ikke tusenvis av blogg-poster, video og forum angående Home Assistant, så hvorfor lage enda en?


Vel, vi forsøker så godt vi kan å samle det viktigste og oppsummere for å gi et raskt innblikk i mulighetene.


Kort om Home Assistant


Få alle enheter og tjenester i et smarthjem til å snakke sammen i en fellles plattform!


Home Assistant er en kraftfull og fleksibel plattform for hjemmeautomatisering som gir brukerne full kontroll over sine smarte enheter. Med åpen kildekode fundament, tilbyr Home Assistant en unik kombinasjon av tilpasning og kraft som er ideell for DIY-entusiaster og de som ønsker mer kontroll over sitt smarthjem.


Omfattende Integreringsstøtte

En av de største fordelene med Home Assistant er den omfattende støtten for integrasjoner. Plattformen støtter et bredt spekter av smarthus enheter og protokoller, inkludert:

  • Z-Wave: En populær trådløs kommunikasjonsprotokoll brukt i mange smarthus enheter. Her finner vi ofte et stort utvalg av enheter som termostater og annen styring av elektriske komponenter som VVB og lysbrytere. En leverandør som er kjent for å ha stort utvalg z-wave enheter er Fibaro.

  • Zigbee: En annen mye brukt trådløs standard som er kjent for sin lavenergi kommunikasjon og pålitelighet. Blant annet har Philips Hue og IKEA valg denne standard på sine produkter. Også ELKO og Namron har masse produkter som støtter ZigBee.

  • WiFi: Den mest utbredte trådløse teknologien som benyttes av en rekke smarthus enheter. Tuya er kanskje en av de mest kjente som bruker WiFi på mange av sine produkter. I denne kategorien finner vi også spennende ting som WLED og ESPHome.

  • Cloud: Det er i tillegg en mengde integrasjoner som lar deg inkludere andre produkter i din Home Assistant løsning. Her kan vi nevne Tibber, Sonos, Netatmo, Sensibo, Mill og Adax. En rekke bilprodusenter som Tesla, Volvo og Kia/Hyundai finner man også integrasjoner til. Det samme gjelder el-bil ladeløsninger som Easee og Zaptec.


Denne brede støtten sikrer at Home Assistant kan fungere med et enormt utvalg av enheter, fra lyspærer og låser til sensorer og kameraer, og gjør det til et ideelt valg for et hjemmeautomatisering.


Valg av Maskinvare

Når det gjelder valg av maskinvare for Home Assistant, er det flere alternativer tilgjengelige. En populær løsning er å bruke en Raspberry Pi, som er kostnadseffektiv og lett tilgjengelig. Men for de som ønsker en mer robust og langvarig løsning, anbefales ofte en mini-PC eller NUC.


Riktignok er selve installasjonen noe enklere på en Raspberry Pi enn annen maskinvare da du kan skrive installasjonsmedium direkte til SD kort mens det er tilkoblet en vanlig PC, mens du på en Mini-PC eller NUC må få dette inn på en harddisk.


På tross av dette anbefaler vi allikevel å benytte en Mini-PC eller NUC for din Home Assistant installasjon.


Fordeler med Mini-PC eller NUC over Raspberry Pi

  • Pålitelighet: Mini-PCer har ofte bedre pålitelighet sammenlignet med Raspberry Pi, spesielt når det gjelder lagringsalternativer. Raspberry Pi bruker SD-kort som kan være utsatt for korrupte filer og andre problemer over tid, mens mini-PCer kan bruke mer pålitelige SSD-er eller harddisker.

  • Ytelse: Mini-PCer tilbyr generelt bedre prosesseringskraft, noe som kan være viktig for større smarthjem systemer eller mer avanserte automatiseringer.

  • Utvidelsesmuligheter: Mini-PCer gir ofte flere porter og utvidelsesmuligheter, noe som kan være viktig for kompleks hjemmeautomatiserig.


Installasjonsalternativer

Det finnes flere måter å installere Home Assistant på, men for nybegynnere anbefales Home Assistant OS. Dette er en alt-i-ett-løsning som er lett å sette opp og vedlikeholde. Det inkluderer operativsystemet og all nødvendig programvare for å kjøre Home Assistant, og gir en smidig brukeropplevelse.


Du kan lese mer om alternative installasjonsmetoder på Home Assistant sine nettsider.Vi ser litt nærmere på Home Assistant og noen av begrepene

I denne delen vil vi sette lys på litt av funksjonaliteten i Home Assistant og de mest brukte funksjoner og begrepene.


Installasjonsformer


Home Assistant OS

Dette har vi omtalt en del allerede, men for ordens skyld; det er en av flere mulige installasjonsmetoder.

Denne installasjonsformen kan enten installeres direkte på en maskinvare eller som et virituelt miljø som f.eks. Proxmox.

Denne installasjonsformen tillater full bruk av systemet inkludert tillegg som vi kommer tilbake til senere. Ca. 75% av alle installasjonr av Home Assitant

Home Assistant Container

En alternativ installasjonsform som benytter seg av docker for installasjon av Home Assistant. En del avanserte brukere benytter dette som løsning da det gir solid kontroll over hele systemet. Dette krever at du har et annet operativsystem installert i bunn, typisk en form for Linux server løsning.

Ca. 20% av alle installasjoner av Home Assistant


Home Assitant Core & Home Assistant Supervised

Begge disse er også alternative installasjonsformer, men de er mindre utbredt.Her kan du se fordelingen av installasjoner basert på installasjonsform og versjon.


Integrasjoner

Integrasjoner brukes for å samhandle med dine smarthus komponenter, alt fra lokal informasjon om eget system til integrasjoner mot skytjenester som Google Nest, Tuya, Adax, Mill, Nordpool, Tibber, Easee, Zaptec, Netatmo, Sensibo, IKEA og Philips Hue for å nevne noen. Og selvfølgelig integrasjon mot ditt eget lokale nettverk av enheter via Zigbee, Z-vawe, Bluetooth eller WiFi. En del integrasjoner ligger standard inne i Home Assistant for enkel installasjon og oppsett, andre kan kreve at du først laster dem ned via HACS. Vi kommer tilbake til HACS senere i denne artikkelen.


Enheter & Entiteter

En enhet er typisk en komponent eller tjeneste som gir deg en eller flere entiteter. Et eksempel på en enhet kan være en lyspære med en entitet (eller funksjon) for å slå av og på lyset. En annen entitet på samme enhet kan f.eks. være en sensor som forteller deg strømforbruket til den aktuelle enheten.


Enheter finnes i flere varianter som lys, bryter, lås, klima, sensor, automasjon og gruppe m.f.

Eksempelvis en IKEA lyspære.


Hjelpere

Hjelpere kan brukes for å oppnå detaljert styring av Home Assistant. Her kan du f.eks lage fiktive brytere som kan brukes til å slå av eller på flere enheter samtidig basert på f.eks en automasjon. Det finnes en rekke forskjellige hjelper som grupper, knapper, målere, nummer, tekst og teller for å nevne noen. En måler kan f.eks. benyttes for å beregne strømforbruk for en enhet eller en gruppe med enheter for en periode på eksempelvis time, dag, uke og måned.


Samtidig vil vi nevne at det også finnes template hjelpere hvor man kan lage avansert beregning. Her kan man f.eks. regne ut strømstøtte etter en gitt formel, eller f.eks. lage en sensor som omgjør forbruk fra en entitet i watt til å gi data i kWh.


Her er mulighetene mange!


For mer avanserte brukere kan man også ta i bruk YAML kode for å skrive avanserte funksjoner, men dette kommer vi tilbake til i egen guide for viderekomne der vi blant annet vil omtale config filer og templates.


Automasjoner og scener

Automasjoner og scener kan brukes til alt fra enkle oppgaver til svært avanserte løsninger. Det finnes flere måter å trigge en automasjon på. Men et eksempel kan være å sette opp en trigger som starter utelys når solen går ned og av igjen når solen står opp.


Scener brukes typisk for å sette verdier på f.eks lys til et gitt nivå. Du kan f.eks. lage en scene for "romantisk aften" og la denne sette lys til ønsket nivå og samtidig slå av ringeklokka.


Kun din egen fantasi setter grenser for hva du kan få til.


Områder og soner

Områder brukes i all hovedsak for å gruppere enheter til eksempelvis rom eller funksjon. Du kan f.eks. ha områder for rom eller etasjer.


Soner er områder definert i kart og kan brukes i forbindelse med bevegelser inn og ut av disse. Du kan f.eks. åpne garajseporten når bilen registreres på vei inn i "hjemmesone". Eventuelt sende en melding med familiens handleliste til en telefon når et medlem i hustanden registreres i nærheten av din lokale matbutikk. Dette krever selvfølgelig sporing på enheter med de utfordringer det eventuelt medfører i forhold til familiefred og GDPR.


Tillegg

Her åpner det seg et hvelv av muligheter!


PS! Tillegg eller "Add-on Store" er kun tilgjengelig om du har installert Home Assistant OS eller Home Assistant Supervised.


Det er ingen krav til å ta i bruk tillegg da standard Home Assistant har dekkende funksjoner for mange. Det er en mulighet for de med større behov og ønsker utover det standard kan tilby.


Dette er et av flere steder du kan skaffe deg utvidelser og tillegg til løsnigen din. Vi skal ikke gå i detaljer i denne innledende nybegynner guiden, men vil alikevel trekke frem noen navn og funksjoner som går igjen i Home Assistant miljøet.


Tillegg omtalt i denne seksjone er i realiteten Docker containere tilgjengelig som "Add-on" direkte i Home Assistant.


Node-red

Et program som kan brukes til grafisk håndtering av automasjoner eller flyt mot Home Assistant og flere andre 3.parts løsninger. Mange har tatt dette i bruk til f.eks. avansert beregning av strømpriser, styring av VVB eller lading av bil i fohold til strømpris. Sjekk ut Node-red for mer informasjon. Et annet godt eksempel for å se mulighetene med praktiske eksempler er å ta en titt på www.powersaver.no


Under er et lite eksempel som styrer utelys i forhold til solen.


Zigbee2mqtt

Dette er et mye brukt alternativ til den innebygde ZHA løsningen for Zigbee nettverk. Ikke en nødvendighet men godt likt bland avanserte brukere. ZHA er nok mer brukervennlig og intuitivt, mens Zigbee2mqtt støtter flere funksjoner og har ofte bedre støtte for litt "vanskelige" enheter.


Du kan lese mer om dette i eget blogg innlegg.


Mosquitto broker

Dette er et program som benyttes for å få dine zigbee enheter til å snakke sammen med Home Assistant. Kreves dersom du vil ta i bruk Zigbee2mqtt.


Z-wave JS

På lik linje med Zigbee er dette en kommunikasjonsprotokoll som benyttes for enheter å snakke sammen med Home Assistant via et nettverk. Vi går ikke i detaljer her da det på mange måter fungerer tilsvarende Zigbee2mqtt.


Nettverk & Tilgang

For avansert netverk og ekstern tilgang til ditt system er det mange som bruker Nginx Proxy Manager og/eller Duck DNS. Søk etter dem i tilleggsbutikken.


SSH terminal tilgang

Et ofte brukt tillegg for å få tilgang til terminalvindu som er "kode" grensesnittet for operativsystemet. Som regel kun aktuelt for litt mer viderekomne brukere


Dashbord

Home Assistant dashbordet er et kraftig og tilpasningsdyktig grensesnitt som lar brukere sentralisere og kontrollere sine smarte-hjem enheter.

Med et rent og intuitivt design, tilbyr dashbordet en oversikt over alle tilkoblede enheter, fra lys og termostater til sikkerhetssystemer og sensorer. Brukere kan enkelt opprette og tilpasse paneler for å overvåke og styre enheter etter eget ønske, noe som gir en sømløs og effektiv smarthjem opplevelse.


Standard dashbord funksjonalitet og kort vil fungere greit for mange, men det er også mulig å legge til flere alternative design og tema for ytterlig tilpasning til dine behov.


Noen godt kjente tillegg er Mushroom og Auto-entities. Mushroom er et tilpasset design som mange liker. Auto entities er tilpassede kort som automatisk kan samle f.eks. en gruppe av entiteter i et kort.


Mer informasjon om slike tillegg finner du ved å bli kjent med HACS (Home Assistant Community Store).


Et utsnitt og eksempel av dashbord ved bruk av Mushroom.


Taleassistenter

Det er flere muligheter for å integrere Home Assistant med taleassistenter.

Både Alexa og Google Assisant er støttet ved hjelp av Nabu Casa.

Oppsett og styring kontrolleres direkte fra Home Assistant brukergrensesnittet.


HACS

Siden vi allerede har nevnt dette flere ganger må vi kanskje forklare litt.


HACS eller "Home Assistant Community Store" og en egen "butikk" hvor en kan få tak i flere tillegg som tema, integrasjoner og automasjoner.


Dette er tillegg laget av et stort samfunn av utviklere som tilbyr løsninger og tjenester mot Home Assistant.


Dette er hovedkilden for å hente alternative tema og design kort for bruk i dashbord. Tidligere nevnte Mushroom og Auto Entities kommer herfra.


I HACS kan du søke etter tilgjengelige tillegg, men det er også mulig å manuelt legge til alternative nedlastingskilder for å også få tak i alternative tilbydere.

 

Domotics leverer ferdig installerte løsniger for Home Assistant. Du finner både ferdig installerte Home Assistant Mini-PC'er og andre spennende produkter til ditt smarthjem hos oss.

 

Takk for at du tok deg tid til å lese gjennom vår blogg! Har du innspill til endringer eller andre kommentarer ser vi frem til å se din kommentar under. Takk!


Domotics

1 151 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page