top of page
  • Forfatterens bildeMads Nedrehagen

Home Assistant - Hvitevarer | Status og melding til telefon når noe er ferdig

I denne korte bloggen viser jeg hvordan jeg har satt opp en relativt enkel satus oversikt over hvitevarene og varslig til mobil app når noe er ferdig og klar for aksjon.


Alt er basert på smart-plugger med strøm-måling. Vil du teste dette oppsettet selv er det dermed en forutsetning at du har kontroll på strømforbruket for de enkelte maskiner.


Oppvaskmaskin og vaskemakin har følgende syklus: Av, Vasker og Ferdig.

Tørketrømmel har syklus: Av, Tørker og Ferdig.


Vi bruker 3 input_select for å definere disse verdiene, og noen automasjoner for å endre status basert på strømforbruket for hvitevarene. Samt et statuskort for å visuelt vise status.Kortet er et Custom Template Mushroom Card og det er dermed en forutsetning at du har installert dette fra HACS.


Kort oppsummert for vaskemaskin

Når vaskemaskinen ikke er i bruk, er statusen satt til "Av" i input_select.vaskemaskin_status. Dette indikerer at vaskemaskinen er slått av og ikke i bruk.


Start av vaskesyklus

Når jeg starter en vaskesyklus, aktiveres vaskemaskinen, og strømforbruket øker. Automatiseringen som er satt opp, oppdager denne økningen i strømforbruket og oppdaterer statusen til vaskemaskinen til "Vasker" i input_select.vaskemaskin_status.


Vaskemaskinen er i gang med å vaske

Vaskemaskinen kjører nå gjennom vaskesyklusen, og statusen er satt til "Vasker". Jeg kan se at vaskemaskinen er i gang med å vaske klærne mine ved å se på statuskortet i Home Assistant.


Vaskesyklusen er ferdig

Når vaskemaskinen er ferdig med å vaske klærne mine, slutter den å bruke strøm, og strømforbruket synker under en definert terskel. Dette utløser en annen automatisering som oppdager den reduserte strømbruken og oppdaterer statusen til vaskemaskinen til "Ferdig" i input_select.vaskemaskin_status. Samtidig mottar jeg et varsel på mobilen min som informerer meg om at vaskesyklusen er fullført.


På denne måten kan vi enkelt følge med på vaskemaskinens status, og sikrer at vi aldri glemmer klærne i vaskemaskinen.


Vil du prøve deg på tilsvarende? Her er litt hjelp for å komme i gang!


Jeg har samlet input_select og automasjonene i en package eller pakke fil. Her finner du mer info om packages for Home Assistant.


For å bruke packages må du legge til følgende i configuration.yaml filen din:


homeassistant:

  packages: !include_dir_named packages


I tillegg må du ha en egen mappe som heter "packages" i din config mappe. Se eksempel fra VSCode under.I dette eksemplet har jeg kalt pakken for hvitevarer.yaml


Her er koden for selve pakken

hvitevarer.yaml

Og her er koden for kortet

Mushroom Template Card


Det er fritt frem å endre parameter i automasjoner slik at de passer til strømforbruket for dine maskiner. Her er det prøving og feiling til du treffer. Ellers kan man fint utvide med flere parameter og betingelser som eksempelvis ved bruk av dørmagnet som identifiserer at maskin er åpnet for å bruke dette som identifikasjon på at maksin er åpnet og forhåpentligvis tømt.


Bruk dette oppsettet som inspirasjon for ditt smarthjem. Lykke til!


 

Takk for at du tok deg tid til å lese gjennom vår blogg! Har du innspill til endringer eller andre kommentarer ser vi frem til å se din kommentar under.


Denne bloggen skrives som inspirasjon til andre smarthus entusiaster og er tett knyttet opp til Domotics. Vi kan desverre ikke tilby support på denne bloggen, men hører gjerne fra deg om du trenger hjelp til ditt smart-hus prosjekt.


Domotics


400 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page